N-VA Oudenaarde verwacht financiële aderlating voor de stad

Op 23 februari 2015, over deze onderwerpen: OCMW, Seniorenbeleid

Op de gemeenteraad van 23 februari 2015 werd kennis genomen van een wijziging van het OCMW-budget. N-VA-gemeenteraadslid, Roland Van Heddegem, verwacht echter dat de stad later op het jaar wel zal opdraaien voor het OCMW-beleid van de huidige meerderheid.

De eind vorig jaar aangekondigde verhoging van de dagprijs met ongeveer 25%  bij de ingebruikname van het nieuwe rusthuis kreeg immers geen fiat van hogerhand. Goed nieuws voor de bewoners, maar nefast voor de stadskas. Dit alles komt bovenop de vertraging van de bouwwerken, de aankoop van nieuwe TV-toestellen en de verhuis van de bewoners naar de nieuwe campussen in Oudenaarde en Eine.

Maar desondanks gaat de bouwwoede gewoon door. Het huidige rusthuis krijgt een nieuwe invulling. De aanvankelijke verbouwing tot serviceflats, dagverblijf en kortverblijf verdwijnt. Het Sociaal Huis krijgt er nu ook plots een kinderdagverblijf met 21 bedjes bij. En dit nadat de stad zeer recent de eigen kinderopvang stopzette en overliet aan de dienst Onthaalouders wegens… te zware financiële last. Heeft de stad de boot niet gemist toen de NMBS, samen met Partena, in het oude stationsgebouw een kinderopvang wilde uitbouwen?

De nieuwe plannen zijn bovendien erg ingrijpend: het huidige rusthuis wordt gestript om de administratieve diensten en aanleunende diensten zoals KABA, sociale winkel, het huis van het Nederlands, Leerpunt, PISAD, … te kunnen huisvesten. Op de vraag wie dit zal bekostigen, antwoordde OCMW-voorzitter Stefaan  Vercamer dat het ziekenhuis de rekening op zich zal nemen. Raadslid Van Heddegem uitte zijn twijfels over deze gang van zaken en uitte zijn vrees voor een nieuwe doorschuifoperatie van de hoopoplopende kosten naar de stadskas.

Deze niet aflatende bouwwoede moet ook worden gezien in het licht van de op stapel staande hervormingen waardoor het OCMW tegen eind 2018 verdwijnt en samensmelt met de andere stadsdiensten. N-VA Oudenaarde meent dan ook dat de stad nu reeds inspraak hoort te krijgen in dergelijke dossiers zodat toekomstige synergiën en rationalisaties kunnen worden gezocht. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is