10 redenen waarom N-VA Oudenaarde het aangepast meerjarenplan niet goedkeurt

Op 19 december 2020

In het meerjarenplan kan je lezen welk beleid de meerderheid (Open VLD & CD&V) vooropstelt en welke financiële middelen daarvoor voorzien zijn. Uiteraard staan daar zinvolle maatregelen in.  Toch onthield de N-VA-fractie zich bij de stemming over de aanpassing van het meerjarenplan op de gemeenteraadszitting van 14 december 2020. En wel om deze 10 redenen.

1. Het stadsbestuur wil inzetten op digitalisering die dienstverlening verbetert. Een goed idee, maar er wordt hiervoor geen budget meer voorzien tot 2025. Zit het werk er dan op? N-VA vindt van niet. De perikelen rond corona hebben ons allemaal gedwongen meer digitaal te gaan werken. Videoconferentie, thuiswerken en dienstverlening vanop afstand, ook na corona zal hier moeten op ingezet worden. Bovendien evolueert de digitale wereld razendsnel.

2. De realisatie van een nieuwe cultuursite aan de Woeker is één van de grote projecten die het stadsbestuur voorziet. Het oorspronkelijk vooropgesteld budget van (amper) 8 miljoen euro werd inmiddels al verdubbeld tot 16 miljoen euro. (Minstens) de helft van de kosten wordt doorgestuurd naar de volgende legislatuur. Het stadsbestuur laat na om in het meerjarenplan te verantwoorden op welke manier de volgende beleidsploeg verondersteld wordt deze factuur te betalen. Het getuigt niet van behoorlijk bestuur om een factuur van 8 miljoen zonder meer door te schuiven naar de toekomst.

3. Het stadsbestuur wenst een nieuw voetbal‐ en atletiekstadion te ontwikkelen.  Op welke manier dat zal gebeuren, is nog steeds onduidelijk. Op vraag van N-VA werd alvast uitgeklaard dat het om een apart stadion zal gaan voor atletiek en voor voetbal. Eén van beide blijft in het Thienpontstadion, de andere krijgt een nieuw stadion. In functie van efficiënt ruimtegebruik pleit N-VA ervoor om in het nieuwe stadion ook andere functies te voorzien, zoals kantoorruimte of handelsruimte.

4. De toegankelijkheid voor mindervaliden vinden we met N-VA heel belangrijk. Het uitrusten van de shuttlebus (aan Sociaal Huis) met een rolstoellift is essentieel en noodzakelijk om ook de minder mobiele inwoners van de stad de kans te geven gebruik te maken van deze dienstverlening. Deze opmerking werd in het verleden al meermaals gemaakt. Helaas staat deze investering niet beschreven in het meerjarenplan.          

5. Het stadsbestuur wil een efficiënter ruimtegebruik door het ontwikkelen van een verdichtingsstrategie met aandacht voor alternatieve woonvormen.  N-VA juicht dit initiatief toe. Alleen is er geen budget voorzien om een volwaardige studie uit te werken. Tenzij er een uitgewerkt document uit de lucht komt vallen, zal er van een efficiënter ruimtegebruik helaas weinig sprake zijn.

6. De stad noemt het een prioritaire actie om de trage wegen te herwaarderen. Eén van de belangrijkste ‘missing links’ situeert zicht tussen de Wortegemstraat en de Kortrijkstraat (Den Osse).  Al tijdens de vorige legislatuur werd deze verbinding over alle partijgrenzen heen erkend als een belangrijke veilige fietsverbinding. Wanneer hiervan werk zal worden gemaakt, blijkt niet uit het meerjarenplan.    

7. Een gevolg van de klimaatopwarming is dat we meer dan vroeger geconfronteerd zullen worden met hevige regenval en wateroverlast.  In functie daarvan wenst de stad een hemelwaterplan op te maken. N-VA vraagt om binnen het meerjarenplan tegelijk ook werk te maken van een droogteplan, want ook met dit fenomeen zullen we vaker te maken krijgen. In het droogteplan wordt beschreven hoe spaarzaam kan worden omgesprongen met water, bijvoorbeeld bij bronbemalingen. Het bevat ook een plan van aanpak wat betreft ontharding.           

8. Oudenaarde is een echte erfgoedstad. Vanuit de hogere overheid werd het initiatief opgestart om de inventaris onroerend erfgoed te actualiseren. Aan het stadsbestuur wordt gevraagd hieraan mee te helpen. Dit vergt extra personeelsinzet, of een initiatief op intercommunaal niveau. Gelet op het belang van erfgoed binnen de stad Oudenaarde vraagt N-VA om hier de nodige middelen voor te voorzien.       

9. Het stadsbestuur wenst in te zetten op de preventie van zelfdoding. Een terecht voornemen.  Als gevolg van de corona-crisis verwachten diverse specialisten een stijging van het aantal zelfdodingen. N-VA vindt dat het stadsbestuur meer moet doen en het budget voor suïcidepreventie verhogen.     

10. Om een project uit te werken rond kinderarmoede (leeftijd 0-6 jaar) ontvangt de stad Oudenaarde jaarlijks 1.000 euro. Vreemd genoeg wordt in het meerjarenplan geen enkele uitgave geboekt tot 2025. N-VA vraagt zich af waarvoor de inkomsten dan wel aangewend zullen worden, en of er nog een project rond kinderarmoede verwacht mag worden.   

 

Opmerkingen? Mail naar oudenaarde [at] n-va.be

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is