U bent hier
64 beschermde monumenten krijgen opknapbeurt
Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele trekt 11,8 miljoen euro uit om onroerend erfgoed in Vlaanderen te restaureren. “De afgelopen decennia is de wachtlijst voor restauratiepremies steeds langer geworden. Door de regelgeving te wijzigen en in te zetten op standaardpremies die onderhoudswerken, beheerswerken en kleine totaalprojecten financieren en die een beperkte administratieve actie vragen, zorg ik ervoor dat de wachtlijst niet meer aandikt. Daarnaast wordt de historische wachtlijst afgebouwd. 64 kleinere projecten die soms al 8 jaar wachten op een premie, krijgen vandaag de middelen waar ze zo lang naar uitkijken”, aldus minister Diependaele. “Investeren in onroerend erfgoed is ook investeren in het welzijn van burgers, in nieuwe economische impulsen, in toerisme en werkgelegenheid, in duurzaamheid en nieuwe ontwikkelingskansen.”
Onze Vlaamse monumenten, cultureel-historische landschappen en archeologische sites zijn een grote troef voor de regio. Het zijn herkenbare bakens die laten zien waar we vandaan komen en wie we zijn. Ze zijn van belang voor onze toekomst en voor de zoektocht naar wat ons allen bindt. Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele: “Door te investeren in erfgoed hebben we impact op de toekomst. We creëren jobs en hedendaagse gebruiksoplossingen voor creatieve industrieën en lokale bedrijven. We zorgen ervoor dat steden en regio’s opleven en dat ambachten niet verloren gaan.”
Ook de toeristische sector vaart er wel bij. “Veel toeristen bezoeken onze streek net omwille van de erfgoedsteden”, gaat minister Diependaele verder. “Door te investeren in erfgoed zorgen we ervoor dat Vlaanderen een attractieve bestemming is en blijft. De coronacrisis zorgt er bovendien voor dat inwoners die rijkdom aan erfgoed dicht bij huis nog meer waarderen en koesteren.”
Investeren in erfgoed is ook streven naar sociale duurzaamheid. Erfgoed is functioneel, heeft esthetische waarde en sociale betekenis. Op die manier vormt erfgoed een verbindende factor in gemeenschappen. Het draagt bij tot het welbevinden van mensen.
Minister Diependaele: “In het voorjaar van 2022 voorzie ik 11.809.228,95 euro om 64 beschermde monumenten te restaureren. Het gaat over kleinere restauratieprojecten die al enkele jaren op de wachtlijst staan. Het gaat veelal om religieus erfgoed dat zo typerend is in het Vlaamse landschap (kerken, pastorijen, bisschoppelijke paleizen, bedevaartsoorden…), maar ook over kastelen, onderwijsgebouwen, herenhuizen, een concertzaal en een brouwerij. Stuk voor stuk projecten die Vlaanderen mooier maken.”
De Sint-Eligiuskerk in Eine is met een premie van 50.000 euro één van de voorheen genoemde projecten.