842.000 euro voor de restauratie van de toren van de Sint-Walburgakerk in Oudenaarde

Op 8 december 2017, over deze onderwerpen: Cultuur

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 842.693,19 euro toe voor de Sint-Walburgakerk in Oudenaarde.

De toren van de Sint-Walburgakerk in Oudenaarde wordt gerestaureerd. De gevels worden gereinigd en hersteld. Leien worden vervangen en het timmerwerk wordt hersteld. Het glas-in-lood van de toren wordt gerestaureerd en duivenwering wordt aangebracht. De restauratie is dringend, recentelijk vielen een aantal brokstukken van de toren naar beneden waardoor de openbare veiligheid in het gedrang kwam.

De Sint-Walburgakerk domineert met haar majestueuze toren de stad Oudenaarde. Op de plek waar nu de Sint-Walburgakerk staat, is eind 10de eeuw een eerste gebedshuis gebouwd.

De huidige kerk is een vroeggotische kerk, waarvan de bouwwerken aanvingen in de eerste helft van de 12de eeuw. Vandaag blijft hiervan enkel het koor in Doornikse kalksteen over. In de 15de eeuw is beslist de kerk te herbouwen in Brabantse gotiek maar men voltooide slechts de toren en de benedenkerk. In 1534 zijn de werken stopgezet. Het resultaat is een schitterend spel van Doornikse en Brabantse gotiek. In 1936 is deze parochiekerk beschermd als monument.

Het interieur van de kerk is vernield tijdens de beeldenstorm in 1566. De huidige interieurstoffering is voornamelijk in barok- en laatbarokstijl uitgevoerd. De kerk is bijzonder rijk aan beeldhouwwerk, polychrome beelden, schilderijen en wandtapijten. De beiaard in de kerk is waarschijnlijk de eerst gebouwde beiaard ooit.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is