Discriminatie zaalsportclubs: N-VA pleit voor een aangepast, correct en fair retributiereglement

Op 29 januari 2013, over deze onderwerpen: Sport

Volgens sportraadvoorzitter prof. Frank Delbeke discrimineert het stadsbestuur van Oudenaarde zaalsportclubs tegenover verenigingen die aan buitensport doen.

Zo zouden er clubs zijn die aan de stad huurgeld moeten betalen voor het gebruik van stedelijke accommodaties terwijl andere clubs de accommodatie gratis zouden kunnen gebruiken.

N-VA Fractieleider Kristof Meerschaut: “Deze situatie is uiteraard niet bevorderlijk voor de goede verstandhouding tussen de clubs onderling en tussen de clubs en het stadsbestuur."

Bovendien zijn er geruchten dat ook binnen de sectie van de zaalsportclubs een gelijkaardige discriminatie bestaat wanneer het gaat over de huur van de stedelijke sporthal.

"Ik heb hierover dan ook gisteren Schepen Simoens ondervraagd in de gemeenteraad. Hij ontkende formeel dat er een ongelijke behandeling zou zijn van de zaalsportclubs die de stedelijke sporthal gebruiken."

"Nu moet blijken of de betrokken clubs genoegen nemen met dit antwoord.”  

Retributiereglement

N-VA steunt in elk geval het initiatief van de sportraad om de zaak grondig te onderzoeken via een ‘werkgroep retributies’.

Meerschaut: “Ik hoop dat het stadsbestuur op basis van deze resultaten de nodige stappen zal zetten voor een aangepast, correct en fair retributiereglement.” 

Het nieuw retributiereglement moet voor N-VA ook tot stand komen in nauw overleg met de eigenaars van de private sportaccommodatie (Recrean, ’t Sportkot). 

Meerschaut: “Heel wat Oudenaardse zaalclubs hebben immers hun thuisbasis in deze private
infrastructuur. Het kan niet de bedoeling zijn dat de stad via het retributiereglement in concurrentie gaat met de private infrastructuur." 

"Men moet ook vermijden dat men de sportclubs dwingt tot een rat race naar een beperkt aantal uren en plaatsen die door de stad financieel interessant gemaakt zijn.”   

Nieuwe stadsbestuur

Dit alles kadert uiteindelijk in een groter verhaal, inzake vraag en aanbod van sportinfrastructuur, en de rol die de stad daarin wenst te spelen. 

“Daarvoor heb je een visie nodig. We kijken daarom ook met de nodige verwachtingen uit naar de aangekondigde beleidsovereenkomst van het nieuwe stadsbestuur,” besluit Kristof Meerschaut.          

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is