Eén miljoen euro voor de restauratie van het koor van de Sint-Walburgakerk in Oudenaarde

Op 10 april 2018, over deze onderwerpen: Cultuur

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 1.065.834,93 euro toe voor de restauratie van de Sint-Walburgakerk in Oudenaarde

“Met de premie wordt het koor van de Sint-Walburgakerk in Oudenaarde gerestaureerd. Onder andere de stabiliteit van de hoektorens wordt aangepakt, de cementvoegen tussen de natuursteen worden gerestaureerd, de dakbedekking wordt vernieuwd en de glas-in-loodramen worden in ere hersteld”, aldus minister-president Geert Bourgeois.

In 2017 is al een premie van 840.000 euro toegekend voor de restauratie van de toren van de kerk.

De Sint-Walburgakerk domineert met haar majestueuze toren de stad Oudenaarde. Op dezelfde plek is al aan het einde van de tiende eeuw een eerste gebedshuis gebouwd.

De huidige kerk is een vroeggotische kerk. De bouwwerken zijn in de eerste helft van de twaalfde eeuw gestart. Vandaag blijft hiervan enkel het koor in Doornikse kalksteen over. In de vijftiende eeuw is de kerk herbouwd in Brabantse gotiek, maar enkel de toren en de benedenkerk zijn voltooid. In 1534 zijn de werken stopgezet. Het resultaat is een schitterend spel van Doornikse en Brabantse gotiek. In 1936 is deze parochiekerk beschermd als monument.

Het interieur van de kerk is vernield tijdens de beeldenstorm in 1566. De huidige interieurstoffering is voornamelijk in barok- en laatbarokstijl uitgevoerd. De kerk is bijzonder rijk aan beeldhouwwerk, polychrome beelden, schilderijen en wandtapijten. De beiaard in de kerk is waarschijnlijk de eerst gebouwde beiaard ooit.

 

Meer info:

Jeroen Overmeer

Kabinetschef Algemeen beleid van minister-president Geert Bourgeois:

GSM: 0496 71 01 68

e-mail: jeroen.overmeer [at] vlaanderen.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is