Eindelijk oplossing voor het Erfgoedcentrum te Ename

Op 18 juli 2011

Op de ministerraad van vrijdag 15 juli zorgde de Vlaamse Regering voor een oplossing voor het Erfgoedcentrum te Ename. Op voorstel van Vlaams minister Geert Bourgeois werd een convenant goedgekeurd tussen het Vlaams Gewest en de provincie Oost-Vlaanderen voor de uitbouw van een ‘proefproject archeologiedepot’, dat zal worden ondergebracht in het Erfgoedcentrum.

Gregory Verhaeghe (voorzitter N-VA Oudenaarde) en Matthias Diependaele (N-VA Vlaams Volksvertegenwoordiger) verwelkomen het initiatief met open armen.

Gregory Verhaeghe: “Dankzij dit proefproject krijgt het Erfgoedcentrum eindelijk een waardevolle bestemming. Daarmee wordt een einde gemaakt aan een dossier dat al jaren aansleept en de lokale en provinciale overheden al even lang achtervolgt.”

In 2001 ontwikkelde de provincie Oost-Vlaanderen de plannen voor de bouw van een Erfgoedcentrum rond de abdijsite van Ename. De bouw van het Erfgoedcentrum werd gerealiseerd in 2008, zonder dat er op dat moment duidelijkheid bestond over de invulling ervan. Het convenant tussen Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeoisen de provincie Oost-Vlaanderen, dat vandaag goedgekeurd werd door de Vlaamse regering, betekent eindelijk een concrete oplossing.

Binnen het Provinciaal Erfgoedcentrum te Ename zal de provincie Oost-Vlaanderen een “proefproject archeologiedepot” uitbouwen. Het proefproject zal alle facetten van een goed archeologiedepotbeleid omvatten: bewaren, beheren, ontsluiten en publiekswerking. Zo zal er onder meer een onderzoeksruimte komen die toegankelijk is voor het publiek. Het archeologiedepot zelf zal ter beschikking staan van de lokale besturen van de provincie Oost-Vlaanderen. De provincie Oost-Vlaanderen zal de ervaring die zij opdoet tijdens het proefproject vertalen in rapporten en beleidsadviezen aan de Vlaamse Regering.

Matthias Diependaele: “Al van bij het aantreden van deze Vlaamse regering was men op zoek naar een geschikte bestemming voor dit gebouw. De uitdaging bestond erin om het gebouw nuttig te maken door er een waardevol initiatief in onder te brengen. Met dit proefproject wordt daar volledig aan tegemoet gekomen.”

Het proefproject past perfect in de huidige visie van de Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois: “We selecteerden het Erfgoedcentrum als proefproject om ons depotbeleid verder vorm te geven. In het proefproject richten we ons tot de deponering van één onroerenderfgoedtype, namelijk het archeologisch erfgoed (onroerend erfgoed omvat ook monumenten en landschap). Met de keuze van het Erfgoedcentrum te Ename slaan we twee vliegen in één klap : het biedt een oplossing voor dit jarenlang aanslepende dossier én tegelijkertijd selecteren we een proefproject om het beleid inzake deponering van onroerend erfgoed te realiseren.

In ruil voor het engagement en de opdracht van de provincie, zal de Vlaamse overheid vanaf 2012 en gedurende vijf jaar jaarlijks 250.000 euro in het archeologiedepot investeren.  

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is