Gemeenteraad steunt besparingsvoorstel N-VA en schaft aankoop dubbele tablets af

Op 27 maart 2013

De gemeenteraad van Oudenaarde heeft beslist geen tablets aan te schaffen voor raadsleden die reeds beschikken over een tablet vanuit hun functie.

De N-VA-fractie die het voorstel agendeerde op de gemeenteraad reageert tevreden.

Kristof Meerschaut, fractieleider N-VA: “Vlaams en federale parlementsleden krijgen allemaal een tablet van het Vlaams of federaal parlement. Alle gemeente- en OCMW-raadsleden van Oudenaarde krijgen op hun beurt op kosten van de belastingbetaler ook een tablet ter beschikking."

"In een tijd dat iedereen moet besparen is het dan ook logisch dat mandatarissen die reeds een tablet hebben niet langer automatisch een tweede krijgen.” 

Budget 2013

Dat er bespaard moet worden werd alvast duidelijk bij de presentatie van het budget voor 2013.

Meerschaut: “De begroting die maandag werd gepresenteerd blijkt in evenwicht. Maar om dat evenwicht te bereiken worden de reservefondsen (€ 3.502.376) opgebruikt, en door grootschalige overboekingen naar de buitengewone dienst (€ 7.568.834) is de kas vrijwel leeg.” 

De exploitatieoverschotten zullen op hun beurt in deze tijden van crisis nipter en nipter worden, wat betekent dat de stad nieuwe leningen zal moeten aangaan om de geplande investeringen uit te voeren. 

De nieuwe leningen komen bovenop de schuldenlast die sinds het verkiezingsjaar 2012 fors gestegen is. 

“Het is vooralsnog onduidelijk hoe het stadsbestuur haar ambities en de aangekondigde projecten - stationsomgeving, heraanleg Markt, diverse weg- en rioleringswerken - de komende jaren zal financieren.”

Pensioenkas wordt niet meer bijgevuld

De budgettaire ruimte is blijkbaar dermate beperkt dat het stadsbestuur beslist heeft om het Zilverfonds, dat moet instaan voor de pensioenen van statutaire personeelsleden en mandatarissen, tot nader order niet meer bij te vullen.           

“Kortom, de voorgestelde begroting is structureel weinig geruststellend. De ingesteldheid van het stadsbestuur kan er maar beter één zijn van besparen waar mogelijk."

"Met het steunen van onze besparingsvoorstel lijkt het stadsbestuur dit alvast voorlopig begrepen te hebben,” besluit Kristof Meerschaut. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is