Groen licht voor restauratie van de abdijmuur in Ename

Op 17 juni 2021

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor de restauratie van de abdijmuur van het Provinciaal Archeologisch Museum in Ename. De Vlaamse overheid kent hiervoor een premie van 35.805,00 euro toe. Deze middelen komen uit het relanceplan Vlaamse Veerkracht, waarmee de Vlaamse Regering 4,3 miljard euro investeert om het economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de coronacrisis.

'De abdijmuur van het Provinciaal Archeologisch Museum in Ename wordt gerestaureerd. Dit is een opwaardering voor de archeologische site', aldus minister Matthias Diependaele. 'Onroerend erfgoed vertelt vaak een lokaal verhaal en geeft mee vorm aan onze Vlaamse identiteit. Dankzij middelen uit het relanceplan kan het provinciaal archeologisch museum een ondersteuning krijgen om de waarde van het erfgoed te bewaren. Regelmatig onderhoud is de beste investering om dure restauraties in de toekomst te vermijden. Door te investeren in een project met een culturele finaliteit zorg ik ervoor dat het economisch en maatschappelijk weefsel kan herstellen na de coronacrisis.'


De abdijmuur op de site van het erfgoedcentrum in Ename wordt gerestaureerd. Het Provinciaal archeologisch Museum verhuist naar het erfgoedcentrum. Met dit initiatief wil de provincie Oost-Vlaanderen de restanten van de voormalige benedictijnenabdij in het Archeopark Ename conserveren, de belevingswaarde van de acht hectaren grote archeologische site opwaarderen en de ruimtes in het Erfgoedcentrum ten volle benutten.


De abdijmuren op de site zijn in slechte staat en dreigen te verpulveren. Deze krijgen nu een conservatie/restauratie. Langs de abdijmuur is een fietspad aangelegd dat de verbinding maakt tussen Ename, de archeologische site en het Scheldelandschap. Voor de restauratie van de abdijmuur wordt een premie van 35.805,00 euro toegekend.


Vlaamse Veerkracht

Vlaanderen zal de komende jaren met het relanceplan Vlaamse Veerkracht 4,3 miljard euro investeren om het economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de coronacrisis. Onroerend erfgoed moet haar steentje hiertoe bijdragen.

Minister Diependaele: 'Investeren in ons onroerend erfgoed draagt in de eerste plaats bij tot werkgelegenheid in de bouw- en restauratiesector. Maar door ons patrimonium te gebruiken als toeristisch uithangbord levert deze investering op termijn ook een  economische meerwaarde op. We maken van Vlaanderen een aantrekkelijke plek om in te wonen, te ondernemen, te bezoeken en te genieten.'

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is