Lichtgevende reclameborden kunnen verkeersveiligheid in gevaar brengen

Op 8 april 2013

De lichtgevende reclameborden die in Oudenaarde her en der langs de weg staan opgesteld, kunnen de verkeersveiligheid in gevaar brengen. Dat heeft burgemeester Marnic De Meulemeester erkend op een vraag van N-VA gemeenteraadslid Hilde De Smet.

N-VA pleit alvast voor duidelijke richtlijnen voor privé-reclameschermen langs de wegen om de verkeersveiligheid te waarborgen.

Communicatieborden Oudenaarde

Het stadsbestuur van Oudenaarde heeft de laatste jaren geïnvesteerd in grote lichtgevende communicatieborden bij het binnenrijden van het stadscentrum. 

Hoewel dit een uitstekend communicatiemiddel is stellen er zich problemen met de lichtintensiteit.

Smet: “Als het donker is en het beeld verandert van een eerder donkere of gekleurde achtergrond naar een boodschap met een witte achtergrond dan is er een schrikeffect en werkt dit zelfs verblindend."

"Men kan dit eenvoudig vermijden door de witte achtergrond te veranderen naar bv. lichtgrijs.”

De burgemeester erkende het probleem. Zo werd na enkele klachten van  burgers de lichtintensiteit bij duisternis  van 100 % naar 70% gewijzigd .

Ook zijn er reeds contacten geweest met de producent om deze op  50% te brengen en werd er aan de designers doorgegeven om geen lichtreclames met witte achtergronden meer te gebruiken.

Privé-reclameschermen

Smet: “Een gelijkaardig probleem stelt zich met de diverse privé-reclameschermen die tegenwoordig op verschillende plaatsen opduiken, zoals bijvoorbeeld ter hoogte van het rondpunt Samsonite.”

N-VA  pleit er dan ook voor dat het stadsbestuur duidelijke richtlijnen opstelt voor het plaatsen van private lichtreclames langs de weg zodat ze nooit de bestuurders kunnen verblinden en de verkeersveiligheid altijd gewaarborgd blijft.

“Nu zie je te vaak lichtreclames opduiken langs de weg die de bestuurders kunnen verblinden. Het  is aan het stadsbestuur om dit te voorkomen,” besluit gemeenteraadslid Hilde De Smet.   

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is