Minister Demir erkent de Maarkebeekvallei als natuurreservaat

Op 9 januari 2020
De Maarkebeekvallei. Bron: website Maarkedal

Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir heeft de Maarkebeekvallei (Oudenaarde, Maarkedal en Horebeke) officieel erkend als natuurreservaat. Door deze erkenning ontvangt Natuurpunt vanaf dit jaar jaarlijks beheersubsidies.

Minister Demir werkte op minder dan drie maanden tijd alle nog hangende natuurerkenningsdossiers weg. Maar liefst 682,5 ha extra natuur komt zo onder effectief natuurbeheer. Waaronder ook de Maarkebeekvallei. Natuurpunt zal instaan voor het dagelijks beheer en onderhoud van het gebied.

‘Er moet ook een toegankelijkheidsplan opgemaakt worden, zodat bezoekers maximaal kunnen genieten van de natuur zonder de draagkracht van het gebied aan te tasten’, besluit de minister.

‘Door de erkenning komt Natuurpunt jaarlijks in aanmerking voor middelen om de natuurkwaliteit van de Maarkebeekvallei verder te verhogen. Dit is een win-win dus voor mens én natuur in onze gemeente’, aldus Herman Van Den Driessche, voorzitter van N-VA Oudenaarde.

Hiermee komt de oppervlakte erkend natuurreservaat in Vlaanderen op 21.546ha.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is