N-VA Oudenaarde vraagt bewaakte stelplaats voor elektrische fietsen

Op 28 september 2020
Kristof Meerschaut

Steeds meer mensen rijden met een elektrische fiets, maar die veilig achterlaten in het centrum is een probleem. Tijdens de gemeenteraad van 28 september stelt N-VA voor om een bewaakte fietsenstalling te voorzien in de buurt van de Markt.

Er worden steeds meer elektrische fietsen verkocht. Het comfort en de prestaties verbeteren, waardoor de elektrische fiets meer en meer een alternatief vormt voor de auto bij functionele en recreatieve verplaatsingen. Uit cijfers blijkt dat nu ook veel 40- en 50-jarigen een elektrische fiets aanschaffen. Tegenwoordig is meer dan 50% van de nieuw verkochte fietsen een e-bike. 

Kristof Meerschaut (N-VA): ‘Steeds meer mensen beschikken over een elektrische fiets, maar wat hen weerhoudt om ermee naar het stadscentrum te komen, is het gebrek aan een stelplaats waar de fiets veilig achtergelaten kan worden. De gemiddelde verkoopprijs van een e-bike is €2.588, een dergelijke fiets laat je niet zomaar onbewaakt achter.’ In andere steden bestaan al gelijkaardige initiatieven, vooral in de omgeving van een station. 

Tijdens de gemeenteraad van 28 september stelt N-VA voor om een bewaakte fietsenstalling te voorzien in de buurt van de Markt.

Kristof Meerschaut (N-VA): ‘Dit zal een stimulans zijn om de horeca en handelszakenzaken in het centrum met de elektrische fiets te bezoeken. Dit is een win-win-situatie: meer duurzame verplaatsingen én een stimulans voor de getroffen handels- en horecazaken.’

Als mogelijke locaties ziet N-VA de parking op de Ham of aan het politiecommissariaat. Ook een leegstaand handelspand in de buurt van de Markt zou in aanmerking kunnen komen. Voor de exploitatie verwijst N-VA naar een maatwerkbedrijf. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is