N-VA pleit voor vragenhalfuurtje

Op 2 april 2014, over deze onderwerpen: Goed bestuur

N-VA Oudenaarde wil de participatie en betrokkenheid van de bevolking bij de besluitvorming verhogen door het organiseren van een vragenhalfuurtje bij aanvang van de gemeenteraad.

Momenteel kan je als inwoner van Oudenaarde een verzoekschrift richten aan de gemeenteraad, of gebruik maken van het ‘burgerinitiatief’, maar in de praktijk gebeurt dit uiterst sporadisch.       

Kristof Meerschaut (N-VA): “De reden hiervoor ligt ongetwijfeld bij de hoge administratieve drempel, en het feit dat je niet kort op de bal kan spelen.  We mogen hier niet blind voor zijn, als een instrument niet werkt moet je zoeken naar een beter alternatief.”

Een alternatief is volgens N-VA Oudenaarde de organisatie van een vragenhalfuurtje.  In verschillende gemeenten bestaat een dergelijk initiatief al langer en wordt er ook actief gebruik van gemaakt.        

“In een hedendaagse democratie durft een bestuur haar inwoners in de ogen kijken en haar beleid uit te leggen.  De organisatie van een vragenhalfuurtje zal hiertoe bijdragen en het beleid dichter bij de burger brengen.” besluit Meerschaut (N-VA)   

Het voorstel werd door de meerderheid evenwel niet aanvaard.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is