N-VA vraagt globale aanpak verkeerssituatie Eindries

Op 5 juli 2012

Het stadsbestuur van Oudenaarde stelt voor om in de straten rond het Atheneum éénrichtingsverkeer in te voeren. Naast een nieuw wegdek zouden er ook fiets- en voetpaden komen.

N-VA Oudenaarde is tevreden dat het stadsbestuur erkent dat de verkeerssituatie aan het Atheneum problematisch is, maar vraagt om de verkeersproblemen van de wijk aan te pakken en zich niet te beperken tot twee straten.  

Kristof Meerschaut, mobiliteitsexpert N-VA Oudenaarde: “Het stadsbestuur voert in twee straten éénrichtingsverkeer in, maar op de vraag hoe de wijk Sint-Jozef en Eindries ontsloten zullen worden komt er geen antwoord van het stadsbestuur.3

3Deze vraag is nochtans cruciaal omdat er in deze wijken diverse scholen en sportvoorzieningen zijn die nodige verkeersdrukte veroorzaken. Met alleen het invoeren van éénrichtingsverkeer in twee straten los je die problemen niet op.”

Nieuwe projecten

De verkeersdrukte zal in deze wijken in de toekomst ook alleen maar toenemen. Zo komt er een nieuw zwembad langs de Eindrieskaai en is de wijk ook een mogelijke locatie voor het nieuwe voetbalstadion.

Er zijn bovendien ook plannen voor twee nieuwe sporthallen in de Groenstraat (project Katholiek onderwijs waarin de stad participeert).

Meerschaut: “Je kunt de wijk niet zo maar volbouwen zonder vooraf de nodige mobiliteitsmaatregelen te nemen. Als stadsbestuur moet je nú beslissen hoe je de stijgende toekomstige verkeersdrukte zult aanpakken.”

Retailpark N60

N-VA pleit daarom voor een degelijk en voorafgaand mobiliteitsonderzoek voor de wijken Sint-Jozef en Eindries.

Daaruit moet blijken hoe het verkeer georganiseerd kan worden in deze wijk en hoe de parkeerdrukte en verkeersoverlast beheersbaar kunnen blijven. 

Meerschaut: “Helaas kan het Oudenaards stadsbestuur wat dat betreft geen geruststellend rapport voorleggen. Denken we maar aan de rampzalige verkeerssituatie rond het nieuwe winkelcentrum aan de N60.” 

Daar schoot het stadsbestuur pas in actie toen het winkelcentrum al zijn deuren had geopend en er tot ergernis van de buurtbewoners grote mobiliteitsproblemen ontstonden in de omliggende straten.

“We moeten voorkomen dat de wijken Sint-Jozef en Eindries in de toekomst niet verstikt raken door het verkeer. Daarvoor zijn er meer doortastende maatregelen nodig dan alleen maar het invoeren van éénrichtingsverkeer in twee straten."

"Het wordt tijd dat het stadsbestuur daar werk van maakt,” besluit Kristof Meerschaut.    

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is