Totaalrestauratie en herbestemming van voormalige Bernardinnenklooster

Op 28 oktober 2020

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent 32.851,70 euro toe voor de restauratie en herbestemming van het voormalige klooster van de zusters Bernardinnen.   “Het voormalige Bernardinnenklooster wordt gerestaureerd en herbestemd zodat de leerkrachten en leerlingen van de technische Bernardusschool deze welkome extra ruimte kunnen gebruiken. Agion, het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs, zorgt voor financiële ondersteuning. Omdat de voorgevel en daken van het herenhuis beschermd zijn, zorgen we voor een bijkomende erfgoedpremie. De school ligt in het historische hart van Oudenaarde, parel van de Vlaamse Ardennen. De leerlingen lopen dagelijks naar hun school in een stadsomgeving die er nog steeds uitziet zoals ze in de late middeleeuwen gevormd werd. De stad was toen in heel Europa bekend door haar wandtapijtproductie. Een ideaal aanknopingspunt in de geschiedenislessen”, zegt minister Diependaele.


In het historische hart van Oudenaarde, in de Hoogstraat, liggen de technische campus en het college van de Katholieke Bernardusscholengroep. De technische campus wordt uitgebreid dankzij de restauratie en herbestemming van het voormalige klooster van de zusters Bernardinnen tot schoolgebouw. De daken en de fraaie voorgevels  langs de Hoogstraat en de statige gevels langs de Markt worden hersteld. Het buitenschrijnwerk wordt naar historisch model nagemaakt. 

De voorgevel en daken van het herenhuis aan de Hoogstraat 8 zijn sinds 1981 beschermd als monument. De school ligt in de als stadsgezicht beschermde historische stadskern van Oudenaarde.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is