Wateroverlast in Oudenaarde en Maarkedal: het kon nog veel erger.

Op 22 november 2010

In vergelijking met de Denderstreek viel het hier nog mee. In 1999 viel er hier wel een dode te betreuren. Een vrouw uit Schorisse werd toen door de Maarkebeek meegesleurd. De brandweer kon haar aanvankelijk nog redden uit haar hachelijke situatie. Jammer genoeg stierf ze een paar weken later in het UZ  Gent ten gevolge van het voorval. De bewoners van het rusthuis te Etikhove moesten toen ook geëvacueerd worden. Nu liep dit rusthuis opnieuw onder, gelukkig waren de bewoners minder dan twee maand voordien naar het nieuwe (wat hoger gelegen) rusthuis verhuisd. Het heeft veel en hard geregend (80 l per m²) maar echte stortbuien met modderstromen bleven  achterwege en zware storm was er ook niet. De Schelde kon in tegenstelling van de Dender de wateroverlast aan en trad nergens buiten haar oevers.

We laten Roland Van Heddegem aan het woord. Hij is industrieel ingenieur, OCMW-raadslid (N-VA) en tot vorig jaar luitenant bij Brandweer Oudenaarde.

Ik was niet zinnens mijn mening over de voorbije wateroverlast te geven maar na de recente verklaringen van menig politici vond ik dat er met de waarheid een loopje werd genomen. Eerst en vooral wil ik de hulpdiensten op het werkterrein bedanken. Zowel brandweer, politie, leger  als civiele bescherming voorkwamen erger. Maar nadat de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) tijdig de mensen verwittigde van de nakende wateroverlast kregen we de melding: geen paniekvoetbal, alles onder controle. Toen het nootlot dan toch toesloeg kregen de hulpdiensten ter plaatse  hierover de volle lading. Aan dergelijke tegenspraak hebben de getroffenen weinig evenmin als uitspraken als “we zullen hiermee moeten leren leven” .  En toen de wateroverlast na één dag reeds verdween kreeg de VMM opnieuw kritiek dat de communicatie met de hulpdiensten onvoldoende was. De VMM zou verantwoordelijk zijn  voor de plotse daling van het water. Toen ik in 1999 er op wees dat de uitstroom van de Maarkebeek onvoldoende was door een viertal pompen op te stellen werd ik uitgelachen. Op een tiental meter was er een niveauverschil van een halve meter. Een vijftal jaar later werd de monding van de Maarkebeek vergroot. Zoniet had het water in de Lammekesstraat en omgeving nog een halve meter hoger gestaan. Het peil van het water in deze straat stond meer dan 3 meter hoger dan het Scheldepeil en dat op minder dan 1 km van de Schelde. Het kan toch niet dat we een opvangbekken maken van het voetbalplein. Zou het niet beter zijn om de oorzaken te zoeken ipv de zwarte piet naar een ander door te schuiven. Ik ben bereid oplossingen aan te bieden zonder dat men aan mij studiekosten moet betalen.

Ik hoop dat men nu minder lang zal wachten om maatregelen te nemen. Ik wil hierbij mijn hulp aanbieden omdat we bij N-VA weten wat verantwoordelijkheid en respect betekenen.

Lees hier het artikel, verschenen op Oudenaardeinfo.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is