U bent hier
Programma 2024
Speerpunten - de 3 V's

De thema’s waar Oudenaarde meest van wakker ligt hebben we aangeduid als speerpunten. Dit tevens de zaken waar het huidig beleid steken heeft laten vallen en waar volgens ons de komende jaren bijzondere aandacht moet naar gaan: de 3 V’s, veiligheid – verkeer – vuiligheid.
VEILIGHEID
Staat wegen, fietspaden en voetpaden
De staat van wegen, fietspaden en voetpaden is ondermaats. Putten en losliggende tegels creëren gevaarlijke situaties, in het bijzonder voor mensen die minder mobiel zijn.
- N-VA Oudenaarde wil het budget voor onderhoud van wegen, fietspaden en voetpaden fors omhoog.
Straten, pleinen en parken
Oudenaarde wordt steeds meer geconfronteerd met vandalisme, zinloos geweld en drugshandel. Het veiligheidsgevoel gaat zienderogen achteruit.
- N-VA Oudenaarde wil meer inzetten op veiligheid: het openbaar domein moet een veilige ruimte zijn voor iedereen.
Stationsomgeving
De stationsomgeving is een plek waar veel mensen komen, maar die niet als een veilige en aangename omgeving wordt ervaren. Vandalisme en druggebruik zijn schering en inslag. De verkeerscirculatie aan het Stationsplein is chaotisch en gevaarlijk.
- N-VA Oudenaarde wil een station met twee voorkanten, meer doordachte verkeersstromen en gerichte politiecontroles.
Donk
De omgeving van de Donkvijver heeft alles in zich om dé recreatieplek van Oudenaarde te worden. Helaas trekt de plek ook meer mensen aan met minder goede bedoelingen. Er is sprake van illegale visvangst, vandalisme en agressief gedrag.
- N-VA Oudenaarde wil een veiligheidsplan voor de Donksite, met duidelijke afspraken inzake handhaving, zodat de inwoners en bezoekers van Oudenaarde zich zorgeloos kunnen ontspannen op en rond de vijver.
VERKEER
Visie over mobiliteit
De beslissingen over mobiliteit staan op zichzelf. Grote projecten worden vergund en verkeerssituaties worden gewijzigd zonder na te denken over het groter verhaal (vb. circulatieplan Bevere, circulatie Markt).
Het mobiliteitsplan dateert uit 2011 en is dringend aan herziening toe.
- N-VA Oudenaarde wil eerst goed nadenken over de globale mobiliteit, een visie vooropstellen, en van daar uit projecten realiseren.
Communicatie
Mensen willen weten waar ze aan toe zijn in het verkeer: waar is er file? Waar zijn er nog beschikbare parkeerplaatsen? Staat de ophaalbrug open?
Er zijn voldoende technische mogelijkheden, maar ze worden door het stadsbestuur te weinig aangewend.
- N-VA Oudenaarde wil gebruik maken van de beschikbare technische mogelijkheden om de burger maximaal te informeren over mobiliteit in de stad.
Fietsinfrastructuur
Er zijn al veel fietspaden aangelegd, maar ze zullen pas echt een alternatief zijn voor het autogebruik wanneer ze over het volledige traject veilig en comfortabel ingericht zijn. Er zijn nog te veel ‘missing links’, borduren, gevaarlijke oversteken. Oudenaarde zal pas echt een fietsstad zijn als er ook voldoende fietsenstallingen zijn waar je met een gerust hart je fiets kan achterlaten.
- N-VA Oudenaarde wil de bestaande fietstrajecten vervolledigen tot een afgewerkt en comfortabel fietsnetwerk en investeren in meer fietsenstallingen.
Heraanleg straten
Bij de heraanleg van straten wordt er ingezet op meer groen en ontharding, er is ook aandacht voor de opvang en infiltratie van hemelwater. Dat is op zich prima, maar al te vaak wordt daarbij geen rekening gehouden met de plaatselijke verkeerssituatie (vb. wadi’s Doorn, bloembakken Rekkemstraat).
- N-VA Oudenaarde wil rekening houden met de plaatselijke verkeerssituatie bij de heraanleg van straten.
VUILIGHEID
Aanpak zwerfvuil en sluikstort
Veel mensen ergeren zich terecht aan het vele zwerfvuil en sluikstort aan glasbollen en in de bermen langs de straten. Camera’s bewijzen hun nut om sluikstorters te betrappen.
- N-VA Oudenaarde wil de glasbollen maximaal ondergronds, meer mobiele camera’s en een betere ondersteuning van de vele vrijwilligers die zich inzetten om de stad mooi te houden.
Recyclagepark
Het recyclagepark is een belangrijke schakel in het afvalbeleid. Het recyclagepark moet betaalbaar en toegankelijk zijn. Inwoners zonder tuin zijn genoodzaakt hun GFT in de diftarcontainer te deponeren, wat een dure zaak is.
- N-VA Oudenaarde wil het afvalbeleid en de recyclageparken intercommunaal regelen zodat de recyclageparken in de regio efficiënter ingezet kunnen worden. Er moet een huis-aan-huis-ophaling van het GFT-afval georganiseerd worden in stedelijke gebieden.
Onderhoud perken en bermen
In goed onderhouden perken komt minder sluikafval terecht. Het begint bij de aanleg en keuze van beplanting. Een slimme keuze van beplanting maakt het makkelijker voor de onderhoudsdiensten om de bermen en perken proper te houden.
- N-VA Oudenaarde wil een onderhoudsvriendelijke aanleg van perken en bermen.
1. Communicatie

Communicatie is meer dan ooit een essentieel onderdeel geworden van het beleid. De burger wil zijn mening delen en ook geïnformeerd worden over de genomen beslissingen. Er zijn ook tal van adviesraden die bereid zijn het stadsbestuur te ondersteunen bij het tot stand komen van de verschillende projecten.
Een gebrek aan communicatie zorgt voor frustratie, en dat is jammer want er zijn nooit eerder zoveel communicatiemogelijkheden geweest.
Precies daarom stelt N-VA Oudenaarde voor:
- Optimaliseren van de communicatievaardigheden en -mogelijkheden doorheen de hele organisatie. Er is niet enkel de formele info via dienst communicatie, er moet ook aandacht zijn voor de dagelijkse contacten met de burger: telefonische bereikbaarheid en het snel en doelgericht antwoorden op mails.
- Samenwerking technische dienst en dienst communicatie bij wegenwerken, om burgers, handelaars en ondernemers voldoende op voorhand te informeren over de werken.
- Zorgen voor een grotere betrouwbaarheid en voorspelbaarheid van de verplaatsing in de stad: actief communiceren naar pendelaars, bewoners, handelaars… via lichtkranten, sociale media, internet, in het bijzonder bij wegenwerken en uitzonderlijke omstandigheden (activiteiten, manifestaties of een ongeval).
- Meer gebruik maken van signalisatieborden in functie van een vlotte verkeersdoorstroming: signalisatie wanneer de ophaalbrug omhoog is, een correcte en werkende signalisatie van de beschikbare parkeerplaatsen in het centrum.
- Een grotere transparantie over het budget van de stad: open communiceren over wat er met de centen van de Oudenaardse burger gebeurt.
- Evalueren van de afsprakennota tussen de adviesraden en het stadsbestuur met oog op een verbeterde samenwerking met en inbreng van de adviesraden en/of een op te richten burgerpanel.
- Transparantie door vergaderdata en locatie van gemeenteraad én gemeenteraadscommissies publiek kenbaar te maken.
- Adviesraden worden betrokken bij de kennismakingsmomenten voor nieuwe inwoners.
De burger wil weten waar hij aan toe is: in het verkeer, bij wegenwerken of bij het afhalen van een nieuwe identiteitskaart. N-VA Oudenaarde zet in op een meer professionele communicatie.
2. Mobiliteit

De N-VA wenst ‘iedereen mobiel’, dit betekent dat elke verplaatsing moet kunnen gemaakt worden op het moment dat men er behoefte aan heeft, en dat op een comfortabele en veilige manier. De N-VA zet niet in op één vervoersmiddel. Van fiets tot auto, van trein tot vrachtwagen: allen hebben ze een plaats in het verkeer. Het komt erop aan om steeds de beste oplossing te zoeken voor een bepaalde situatie. Vaak is dat de fiets, soms het openbaar vervoer en soms de auto. En dikwijls een combinatie van verschillende vervoersmogelijkheden.
Precies daarom stelt N-VA Oudenaarde voor:
- Het mobiliteitsplan van de stad wordt herzien.
Het huidige mobiliteitsplan dateert van 2011 en vormt nog steeds het referentiekader voor het beleid. Er is dringend nood aan een geactualiseerde visie waarbij rekening gehouden wordt met evoluties die we sindsdien gekend hebben (oa. elektrische fiets, laadmogelijkheden elektrische wagens). - Fietsinfrastructuur
Afwerken van de fietsring door de realisatie van het ontbrekend stuk tussen de Matthijs Castelijnstraat en het ziekenhuis, over het rond punt van de Meerspoort. Daarnaast moeten er ook gebruiksvriendelijke en veilige verbindingen ingericht worden tussen de deelgemeenten en het centrum. De bestaande trajecten moeten vrij zijn van borduren.De beschikbaarheid van veilige fietsenstallingen is essentieel om het gebruik van de fiets te promoten. - Opmaak Trage Wegenplan
We creëren een nuttig netwerk van wandel- en fietspaden door het terug openstellen van verdwenen voetwegen en het sluiten van ontbrekende verbindingen. - Openbaar vervoer
Om concurrentieel te zijn met de auto pleiten we voor een rechtstreekse treinverbinding Oudenaarde-Gent tijdens de spits. Niemand heeft baat bij een grote leegstaande parking aan het station: een aanpassing van de prijzenpolitiek bij de NMBS dringt zich op. - Parkeren
De beschikbare parkeerplaatsen in het centrum moeten correct aangekondigd worden. Om meer plaatsen beschikbaar te hebben voor mensen die winkelen in het centrum wordt het aantal shop&go-plaatsen in het kernwinkelgebied uitgebreid. - Onderhoud en comfort
Vlotte en veilige verplaatsingen gebeuren op een goed onderhouden infrastructuur: er wordt een tandje bijgestoken inzake onderhoud van fietspaden, voetpaden en wegen.Bij de (her)aanleg van nieuwe wegen wordt een toegankelijkheidstoets uitgevoerd. Voetpaden voor voetgangers en minder mobiele voetgangers moeten voldoende breed zijn (minimum 85cm) en vlak. - Vlot verkeer
We willen inzetten op slimmere verkeersroutes, zorgen voor een grotere betrouwbaarheid en voorspelbaarheid van de verplaatsing: actief communiceren naar pendelaars, buurtbewoners, handelaars… via lichtkranten, sociale media, internet, in het bijzonder bij wegenwerken en uitzonderlijke omstandigheden (activiteiten, manifestaties of een ongeval). Aanduiden dat de ophaalbrug omhoog staat ter hoogte van de Aalststraat en in het centrum kan veel frustraties vermijden. - Promoten autodelen in Oudenaarde
Informeren van de burger over de voordelen en de mogelijkheden van autodelen. - Veilige schoolomgevingen
Grondige evaluatie van alle schoolomgevingen en doorvoeren van maatregelen die de verkeersveiligheid bevorderen (vb. schoolstraat waar mogelijk).
Vlotte en veilige verplaatsingen gebeuren op een goed onderhouden infrastructuur: er wordt een tandje bijgestoken inzake onderhoud van fietspaden, voetpaden en wegen. N-VA Oudenaarde zet niet in op één vervoersmiddel. Van fiets tot auto, van trein tot vrachtwagen: allen hebben ze een plaats in het verkeer. Het komt erop aan om steeds de beste oplossing te zoeken voor een bepaalde situatie.
3. Veiligheid

In een veilige gemeenschap floreren vrijheid en vertrouwen. Veiligheid zou een evidentie moeten zijn in een middelgrote stad die de parel van de Vlaamse Ardennen is. Toch is vrijwel iedereen in onze stad, rechtstreeks of in zijn onmiddellijke omgeving, al geconfronteerd geweest met een of andere vorm van criminaliteit. Maar veiligheidsbeleid gaat over meer dan alleen middelen. Het vereist een ‘cultuur’ waarin ook burgers zich ervan bewust zijn dat zij hun steentje kunnen en moeten bijdragen aan een veilige samenleving. Ook de verkeersveiligheid kan op vele plaatsen nog sterk verbeteren.
Precies daarom stelt N-VA Oudenaarde voor:
- Veiligheidsplan voor de Donkvijver, de stationsomgeving, de Markt en site Meerspoort.
- Herwaarderen van de functie wijkagent als aanspreekpunt voor de buurt.
- De politie in staat stellen om zich meer zichtbaar te tonen op straat, in het bijzonder op kritieke plaatsen/momenten.
- Meer inzetten van camera’s, niet alleen om daders op te sporen, maar ook omwille van hun ontradend effect.
- De gemeenschapsdienst uitbouwen tot een volwaardige dienst.
- Comfortabele voetpaden: voldoende breed en met aangepaste materialen zodat ze veilig en aangenaam te gebruiken zijn voor zowel ouderen, rolstoelgebruikers als voor jonge ouders met kinderwagens.
- Inrichten publieke ruimte naar de noden van de jeugd, zodat een positief alternatief bestaat voor de stationsomgeving (drugs, vandalisme en pesten)
- Verhogen van de verkeersveiligheid door in te zetten op meer snelheidscontroles op cruciale plekken (vb. schoolomgevingen).
Veilige verplaatsingen gebeuren op een goed onderhouden infrastructuur: er wordt een tandje bijgestoken inzake onderhoud fietspaden, voetpaden en wegen.
Bijkomende alcoholcontroles. - Bevorderen van een aangename woonomgeving door leegstand en verkrotting te bestrijden.
- Uitbreiden van de BIN-werking (buurtinformatienetwerk) door koppeling met buurtcomités.
N-VA wil een veiligheidsplan voor de Donksite, met duidelijke afspraken inzake handhaving, zodat de inwoners en bezoekers van Oudenaarde zich zorgeloos kunnen ontspannen op en rond de vijver.
4. Financieel

Het beleid van de stad wordt betaald met belastinggeld, daar moet zuinig en zinnig mee omgesprongen worden. De burger heeft recht om te weten wat er met zijn belastinggeld gebeurt.
Precies daarom stelt N-VA Oudenaarde voor:
- Vereenvoudigen van de bestaande belastingen en retributies.
- Transparantie uitgaven: open communiceren over wat er met de centen van de Oudenaardse burger gebeurt.
- Financieel beleid met grote discipline: de schuld dient verder afgebouwd te worden, de uitgaven moeten betaald worden met de inkomsten (principe ‘zaaien naar de zak’). Bij een budgettair onevenwicht moet eerst de uitgavenzijde kritisch bekeken worden.
- Er dient steeds nagegaan te worden of de gevraagde diensten en producten door een Oudenaards/lokaal bedrijf geleverd kunnen worden.
- Openstellen van een burgerbudget voor initiatieven die gemeenschapsondersteunend zijn.
- Er moet een gebouwenstrategie opgesteld worden waarbij nagedacht wordt over behoud/verkoop van gebouwen in eigendom van de stad. Er moet een investeringsprogramma opgesteld worden om de te behouden gebouwen in orde te stellen met de eisen rond energieprestatie en binnenklimaat.
Het beleid van de stad wordt betaald met belastinggeld, daar moet zuinig en zinnig mee omgesprongen worden. De burger heeft recht om te weten wat er met zijn belastinggeld gebeurt.
5. Jeugd

Kinderen en tieners vormen de toekomst van onze samenleving. Elke dag zijn zij op verschillende manieren betrokken bij het reilen en zeilen in onze stad. Net zoals volwassenen bekijken kinderen en tieners hun omgeving vanuit een eigen referentiekader. N-VA Oudenaarde beschouwt kinderen en tieners als medeburgers die volwaardig deelnemen aan de samenleving. Daarom moeten zij ook alle kansen krijgen om zich optimaal te ontwikkelen.
Oudenaarde is een scholenstad, maar ook buiten de schooluren is de stad met al zijn sport- en culturele verenigingen een aantrekkingspool voor jonge mensen. Het is belangrijk dat jongeren kunnen opgroeien, studeren en ontspannen in een veilig, groen en aangenaam Oudenaarde.
Precies daarom stelt N-VA Oudenaarde voor:
- Meer middelen investeren in jeugdlokalen. Als gemeenschapspartij ondersteunen we het lokale verenigingsleven.
- Bij elk groot project van de stad wordt het advies van de jeugdraad ingewonnen. Er moet nagegaan worden of het initiatief haalbaar is voor jongeren en gezinnen: is de locatie veilig, is de verplaatsing mogelijk voor jongeren of gezinnen? Is het niet te duur? Is er iets voorzien voor kinderen?
- Het stadsbestuur moet erover waken dat jongeren en gezinnen zich veilig voelen in de stad. Daarom willen we meer aandacht besteden aan preventie. Overlast dienen we hard aan te pakken. De omgeving van de Qubus en het station moeten veiliger.
- De publieke ruimte moet ingericht worden naar noden de van jeugd. Plaatsen worden voorzien waar jongeren kunnen samenkomen. Jeugdverenigingen en sportclubs kunnen hierbij een rol spelen.
- Voorzien van plekken waar jongeren gewoon jong kunnen zijn: aanspreekpunten, instuifruimtes als veilige plek, activiteiten en werkingen van en door de jongeren en plekken waar jongeren een luisterend oor vinden.
- Opmaak van een speelweefselplan waarbij onderzocht wordt in welke buurt welke speelvoorzieningen uitgebreid kunnen worden. Inzetten op speelbossen.
- Begeleiding voor jonge ondernemers. We moeten ervoor zorgen dat jongeren in de stad kunnen werken. Er moet ook ingezet worden op het aantrekken van technologische bedrijven.
- Aandacht voor kwalitatief groen dat ook voldoende onderhouden wordt. Ook het onderhoud van de bestaande speelpleintjes is essentieel.
- Jongeren van buiten de stad moeten de stad vlot en veilig kunnen bereiken en er in een aangename omgeving vertoeven.
- De stad dient in te zetten op nieuwe digitale mogelijkheden om jongeren te bereiken.
Kinderen en tieners vormen de toekomst van onze samenleving. De stad is ook van hen. N-VA Oudenaarde wil plaatsen inrichten waar jongeren gewoon jong kunnen zijn.
6. Senioren

Meer dan 25% van de Oudenaardse bevolking bestaat uit senioren en ouderen. Dit percentage zal in de toekomst nog toenemen. Het seniorenbeleid moet ouderen in onze samenleving waarderen en versterken, niet betuttelen. De senioren zijn een volwaardige partner in de zorg, geen voorwerp van de zorg. Het traditionele aanbod-gestuurde hulpverleningsmodel moet vervangen worden door een ander model, dat vertrekt vanuit de kracht van senioren binnen hun sociale omgeving. We willen ijveren voor een leeftijdsvriendelijke stad die focust op welzijn en welbevinden van ouderen.
Precies daarom stelt N-VA Oudenaarde voor:
- Integrale toegankelijkheid zowel bij de inrichting van de ruimte, de communicatie, en de dienstverlening in het algemeen. Integrale toegankelijkheid houdt in: bereikbaar, betreedbaar, begrijpbaar en bruikbaar. Geen digitale opsluiting van senioren.
- Beleidsparticipatie: senioren worden erkend als volwaardige gesprekspartner. Er wordt gemotiveerd geantwoord op voorstellen van de seniorenraad.
- Aanleg van degelijke voetpaden die voldoende breed zijn, met zo min mogelijk hoogteverschillen, met een juiste plaatsing van het straatmeubilair, waarbij obstakels worden vermeden en met een juiste hellingsgraad van voetpadafritten.
- Aandringen bij De Lijn voor een verbeterde bereikbaarheid van publieke, commerciële en socio-culturele bestemmingen.
- Aandringen bij de NMBS om werk te maken van de modernisering van het station met een verhoging van de perrons om een veilig in- en uitstappen te verzekeren.
- Evalueren van het toewijzingsreglement voor sociale woningen zodat ouderen met een laag inkomen voldoende kansen krijgen.
- Naadloze aansluiting van diverse vormen van zorg en ondersteuning.
- Ondersteunen (financieel en infrastructureel) van ouderenverenigingen bij hun inzet om de sociale cohesie in wijken en buurten te versterken.
- Waken over het pluralistisch karakter van het beheer van de gemeenschapscentra.
- Toegankelijke en betaalbare sportfaciliteiten voor senioren, voor wie sporten op zich geen doel is maar een middel om gezond te blijven.
- Consequent groenbeheer, zowel in het centrum als in de deelgemeenten. Vermijden van verloedering en verhogen van het veiligheidsgevoel.
- Zorgen voor een veilige woonomgeving die senioren uitnodigt om naar buiten te gaan. Een middel in de strijd tegen sociaal isolement.
- Organiseren van ochtend- en namiddagactiviteiten (sport en cultuur).
N-VA Oudenaarde wil ijveren voor een leeftijdsvriendelijke stad die focust op welzijn en welbevinden van ouderen. Senioren worden erkend als een volwaardige gesprekspartner.
7. Sport & recreatie

Iedereen moet in de eigen buurt kwaliteitsvol en betaalbaar kunnen sporten en ontspannen, een leven lang. Omdat sporten gezond is. En omdat samen sporten en ontspannen mensen dichter bij elkaar brengt.
Sport moet een vaste gewoonte worden in het leven van iedereen. Het stadsbestuur moet samen met scholen, clubs en werkgevers bouwen aan een sportvriendelijke leefomgeving. Zo moedigen we iedereen aan om te bewegen. Voldoende en degelijke sportinfrastructuur vormt daarbij de basis.
Precies daarom stelt N-VA Oudenaarde voor:
- Het Burgemeester Thienpontstadion is versleten en voldoet niet meer aan de hedendaagse normen. Er moet een nieuw voetbalstadion en atletiekstadion gerealiseerd worden op de sportzone aan de Eindries. Deze moeten ingebed worden in een groen sportpark. Een uitbreiding van de beschikbare ruimte richting site Santens dringt zich op om alle ambities te kunnen waarmaken.
- Maximaliseren van samenwerkingsverbanden met scholen om de beschikbare sportinfrastructuur optimaal te benutten.
- Ondersteunen van sportclubs vanuit objectieve criteria en correcte reglementen. Afstemmen van subsidies op de al dan niet beschikbaarheid van de stedelijke infrastructuur.
- Realisatie van een BMX-parcours.
- Realiseren van openlucht zweminfrastructuur, maar niet per se in de Donkvijver.
- Ontwikkelen van de Donk-site als collectief buitenverblijf voor de Oudenaardse burger.
- Voorzien van een betere omkadering van occasionele massa-activiteiten rond de Donk-site (o.a. aankomst Ronde van Vlaanderen).
- Uitbouw recreatieve en grensoverschrijdende wandelnetwerken (trage wegen). De deelgemeenten moeten op een aangename manier bereikbaar zijn vanuit het centrum.
Het stadsbestuur moet samen met scholen, clubs en werkgevers bouwen aan een sportvriendelijke leefomgeving. Dit kan door samen te werken en de beschikbare infrastructuur optimaal te benutten.
8. Cultuur

Cultuur is een belangrijke voedingsbodem voor de ziel van een stads- of dorpsgemeenschap. Een actief cultureel verenigingsleven, tentoonstellingen en concerten, zorg voor het erfgoed, het aantrekken van toeristen… het zijn zo veel zaken die een stad tot leven brengen. De stedelijke overheid heeft daarin een cruciale rol: subsidiëring, coördinatie, informatie en zorg voor accommodatie.
Precies daarom stelt N-VA Oudenaarde voor:
- Verdere uitbouw van de Woekersite XL als echte cultuursite. Tijdens de bouwwerken moet de stad de verenigingen maximaal begeleiden om hun werking zo goed als mogelijk verder te kunnen zetten.
- Opzetten van een vrijwilligersloket. Opwaarderen van vrijwilligerswerk door vrijwilligers beter te informeren en te betrekken bij stadsinitiatieven.
- Beeldende kunst: uitwerken van een aankoopbeleid en grondig onderzoek waar welk kunstwerk een plaats kan krijgen, i.s.m. de commissie beeldende kunsten.
- De blik verruimen: meer promotie van culturele activiteiten naar de inwoners van omliggende gemeenten en samenwerken met partners buiten de stadsgrenzen.
- Voorstellen van cultuurverenigingen op de infomarkt voor nieuwe inwoners.
- Aandacht voor het rijke bouwkundig erfgoed in de stad.
- Ondersteunen van (cultuur)projecten die sociaal contact bevorderen, in het bijzonder in de deelgemeenten.
- Ruimte voor verenigingen: bouwen van een stadshal voor verenigingen (in het bijzonder de Fietelverenigingen en reuzen van Oudenaarde), waar ook de uitleendienst een plaats kan krijgen.
- Behoud restauratieatelier wandtapijten.
- Meer aandacht voor de stadgeschiedenis en lokale helden binnen het MOU of nabij gelegen locatie.
- Organiseren van evenementen, in en op maat van de deelgemeenten.
Een actief cultureel verenigingsleven brengt een stad tot leven. Verenigingen moeten voldoende ruimte hebben om hun activiteiten te ontplooien. N-VA Oudenaarde pleit voor de inrichting van een stadshal.
9. Ruimtelijke ordening

Elke plek is uniek in haar sterktes en zwaktes. Het beleid moet streven naar de juiste activiteit op de juiste plek, met de gepaste intensiteit: wetende dat te veel overbelasting veroorzaakt en te weinig verspilling van de schaarse ruimte betekent. Veel tegengestelde belangen moeten tegen elkaar afgewogen worden. Onze ruimtelijke ordening moet inzetten op dynamische, verdichte en kwalitatieve woonomgevingen, met oog voor voldoende open ruimte. Aan het eigendomsrecht wordt niet getornd. Zo komen we tegemoet aan onze uitdagingen op het vlak van mobiliteit, klimaat, milieu, natuur, landbouw en energie.
Precies daarom stelt N-VA Oudenaarde voor:
- Opmaak van een Beleidsplan Ruimte voor Oudenaarde: onderzoeken waar er plaats is voor verdichting en waar juist gekozen moet worden voor ontharding. Om open ruimte te behouden moeten we gaan naar verdichting, maar op een kwalitatieve manier. Niet overal kunnen appartementsgebouwen opgetrokken worden. Op sommige plaatsen moet er werk gemaakt worden van ontharding. Verdichting kan enkel op een kwalitatieve manier en rekening houdend met een doordachte mobiliteit.
- Vermijden nieuwe randstedelijke commerciële ontwikkelingen die concurreren met het centrum.
- Eerst de bestaande bedrijfsterreinen beter aanwenden alvorens nieuwe bedrijfsterreinen aan te snijden.
- Aandacht voor het rijke bouwkundig erfgoed in de stad.
- Opmaak van een speelweefselplan met als doel de strategisch inplanting van bijkomende groene ruimte en speelruimte voor jongeren.
- Opmaak van een masterplan voor de verdere inrichting van de sportzone Rode Los met uitbreiding richting de Santens-site.
Om open ruimte te behouden moeten we verdichten, maar op een kwalitatieve manier en rekening houdend met een doordachte mobiliteit. Niet overal kunnen nieuwe appartementsgebouwen opgetrokken worden.
10. Milieu, klimaat & duurzaamheid

Een gezond leefmilieu is essentieel voor onze samenleving. Kinderen en ouderen zijn vaak de eerste slachtoffers van milieuvervuiling. Er is op veel vlakken al een grote vooruitgang geboekt, maar we moeten de inspanningen volhouden en waar nodig opdrijven.
De overheid en de burgers moeten zich samen inzetten voor het klimaat. Particulieren moedigen we aan om zelf te investeren in energiebesparingen.
N-VA Oudenaarde hanteert ook het principe dat de vervuiler betaalt. We stimuleren burgers en bedrijven om duurzaam om te springen met water en andere grondstoffen.
Precies daarom stelt N-VA Oudenaarde voor:
- Opmaak van een lokale energievisie (zon-wind-water).
- Maximaal plaatsen van zonnepanelen op de eigen gebouwen van de stad.
- Oudenaarde nette stad: beter onderhoud van het openbaar domein.
- Omschakeling van IVLA tot volwaardige (afval)intercommunale.
- Afvalbeleid in de regio uniformiseren: recyclagepark onderbrengen in een intercommunaal samenwerkingsverband.
- Aanpak zwerfvuil: pakkans sluikstorters vergroten door inzet camera’s en door buurten te betrekken bij ruimacties (sensibilisering).
- Mogelijkheden tot realisatie van warmtenetten onderzoeken.
- Versnelde optimalisatie rioleringsnet.
- Maximaal ondergronds brengen van de glasbollen, om overlast en zwerfvuil te reduceren.
- De stad geeft het goede voorbeeld in het terugdringen van het plasticgebruik.
- Omschakelen eigenwagenpark naar CNG/elektrische voertuigen.
- Integreren van duurzaamheidscriteria in het aankoopbeleid.
Oudenaarde nette stad: het onderhoud van het openbaar domein moet beter. Het afvalbeleid en het recyclagepark worden een intercommunale verantwoordelijkheid.
11. Sociaal beleid

De N-VA staat als brede gezinspartij voor een kindvriendelijk gezinsbeleid. In steeds meer gezinnen moeten beide partners werken. Het evenwicht tussen gezin, werken en vrije tijd wordt belangrijker. Maar ook moeilijker. Een gezinsbeleid moet voldoende opvangmogelijkheden voorzien, ondersteunen waar nodig en bijspringen waar het moet.
Andere aspecten die onze aandacht verdienen, zijn de zorg voor kinderen met een beperking, initiatieven voor werkende ouders om arbeid en zorg te combineren.
Sociale insluiting is het doel. Dit vraagt een informatie- en dienstverlening op maat van iedereen die er nood aan heeft: gelijke toegang tot een menswaardig bestaan is voor de N-VA een recht. Tegelijk blijft het bewaken van het evenwicht tussen rechten en plichten cruciaal om het maatschappelijke draagvlak voor het systeem te behouden.
Precies daarom stelt N-VA Oudenaarde voor:
- Opvoeren van de strijd tegen de sociale fraude (o.a. sociale huisvesting), zodat de middelen terecht komen bij de mensen die het echt nodig hebben.
- Bijkomende sociale woningen zijn nodig maar geen doel op zich, de aanpak van fraude op de sociale huurmarkt staat voorop, zodat de woningen ter beschikking zijn van de mensen die er recht op hebben.
- IJveren voor een leeftijdsvriendelijke stad die focust op welzijn en welbevinden van ouderen.
- Uitbreiding buurtwerking – ondersteuning buurtverenigingen met subsidies met punten (BIN, warme buur, activiteiten…).
- Ondersteuning buurtprojecten die sociaal contact bevorderen (burgerbudget).
- Stimuleren van wijk- en buurtdynamiek als antwoord tegen verzuring en eenzaamheid.
- Herwaarderen van de functie wijkagent als aanspreekpunt voor de buurt.
- Sociale economie richt zich zoveel mogelijk op doorstroming naar de reguliere economie.
- Belang schetsen van de individuele verantwoordelijkheid van de burger. Bijsturen waar het evenwicht tussen rechten en plichten is zoekgeraakt.
- Ondersteuning mantelzorgers die zorg opnemen.
- Voorzien van vakantieopvang en –initiatieven voor kinderen met een beperking.
- Op verzoek zal er inspanning worden geleverd om een tolk te voorzien bij activiteiten georganiseerd door de stad.
- Invoeren van de European Disability Card.
Gelijke toegang tot een menswaardig bestaan is voor de N-VA een recht. Tegelijk blijft het bewaken van het evenwicht tussen rechten en plichten cruciaal om het maatschappelijke draagvlak voor het systeem te behouden.
12. Ondernemen

De huidige welvaart in Oudenaarde is voor een belangrijk stuk te danken aan de talloze familiebedrijven en kmo’s die de stad rijk is. Dit moeten we koesteren.
Een stadsbestuur kan geen macro-economische trends keren. Wat het stadsbestuur wel kan, en moet doen, is een faciliterende rol spelen: de randvoorwaarden creëren die ervoor zorgen dat creatieve en enthousiaste mensen en bedrijven in Oudenaarde willen blijven investeren. Dit kan door ervoor te zorgen dat Oudenaarde een goede stad is om in te wonen, werken verblijven en ontspannen.
Precies daarom stelt N-VA Oudenaarde voor:
- Betere en kwalitatieve dienstverlening voor ondernemers door het versterken van het ondernemersloket, het snel en correct adviseren van ondernemers bij (ver)bouwprojecten en het begeleiden van ondernemers die willen investeren in duurzaamheid.
- Vereenvoudigen van de gemeentelijke belastingen en retributies, een billijke fiscaliteit om het investeringsklimaat te verbeteren.
- Terugdringen van de leegstand door de leegstandstaks te verhogen en de lokale handelaars en horeca maximaal te ondersteunen.
- Vermijden nieuwe randstedelijke ontwikkelingen die concurreren met het centrum.
- Zorgen voor de beschikbaarheid van ruimte voor ondernemen: Bruwaan Noord (regionele bedrijven), deels site Santens (KMO’s).
- Communicatie voldoende op voorhand naar handelaars en ondernemers bij wegenwerken.
- Uitwerken van een aankoopbeleid waarbij lokale ondernemers maximaal geïnformeerd zijn en hun kansen vergroten om stadsleverancier te worden.
- Uitwerken van een nieuwe visie op mobiliteit, met aandacht voor elektrische wagens (laadpunten), kortparkeerplaatsen en veilige fietsenstallingen.
- Onderzoeken hoe de stadsdistributie (leveringen aan handelszaken en bedrijven in het centrum) beter kan verlopen: geschikte routes, tijdstip van levering, bundelen van leveringen enz.
Het stadsbestuur moet ervoor zorgen dat Oudenaarde een bereikbare stad is, met een billijke fiscaliteit en waar het goed is om te wonen, werken, verblijven en ontspannen. Zo zorgen we ervoor dat creatieve en enthousiaste mensen en bedrijven in Oudenaarde willen blijven investeren.
13. Dierenwelzijn

Dieren hebben recht op een respectvolle behandeling. Dankzij minister Ben Weyts staat dierenwelzijn op de kaart. Eindelijk is er sprake van een echt regelgevend kader ter waarborging van dierenwelzijn. De slagkracht van de inspectiediensten is aanzienlijk verbeterd zowel door extra mankrachten als door een transparanter beleid.
Ook Oudenaarde kan een steentje bijdragen inzake dierenwelzijn.
Precies daarom stelt N-VA Oudenaarde voor:
- Opmaak van een dierenwelzijnsplan.
- Bijen- en vlindervriendelijke gemeente: inzaaien grasperken met bloemen.
- Voeren van een zwerfkattenbeleid, ondersteunen en uitbouwen van bestaande lokalen initiatieven zoals Operatie Zwerfkat.
- Oprichten van een cel dierenwelzijn binnen de lokale politie.
- Voorzien van een chiplezer bij de technische dienst om verloren gelopen en dode dieren te kunnen identificeren.
- Controle op de naleving van de wetgeving dierenwelzijn bij circussen die te gast zijn in de stad.
- Inrichten van een (bijkomende) hondenlosloopweide, waar je ook te voet heen kan vanuit het centrum.
- Ondersteunen van paddenoverzetacties.
- In het belang van de dieren gaan we voor minder vuurwerk, gebundelde initiatieven en geluidsarm vuurwerk.
N-VA Oudenaarde vindt dat dieren recht hebben op een respectvolle behandeling. Tal van kleine ingrepen kunnen een groot verschil maken voor het welzijn van dieren: bijen- en vlindervriendelijke grasperken, zwerfkattenbeleid, geluidsarm vuurwerk, aanschaf chiplezer, hondenlosloopweide.
14. Inburgering & migratie

De N-VA staat voor een gedifferentieerd, maar inclusief lokaal migratie- en integratiebeleid. Wij erkennen de diversiteit in de samenleving en zoeken van daaruit naar maatregelen op maat. Het migratieverhaal moet geënt zijn op wederzijdse rechten en plichten, die zowel afgedwongen als gegarandeerd kunnen worden. Kennis van het Nederlands is essentieel om actief en volwaardig deel te kunnen nemen aan het lokale leven, het onderwijs, de arbeidsmarkt…
Precies daarom stelt N-VA Oudenaarde voor:
- Ondersteunen van initiatieven om Nederlands te leren (samenwerken met of verwijzen naar bestaande initiatieven, vb. Huis van het Nederlands)
- Stimuleren van inburgeringscoaches: het biedt Vlamingen de kans om nieuwkomers beter te leren kennen en geeft nieuwkomers de kans om Nederlands te oefenen in een formele context en om een netwerk uit te bouwen.
- Streng optreden bij fraude, vermoeden van schijnhuwelijken of schijnpartnerschap.
- Aandacht bij aanwerving van gemeentepersoneel voor diversiteit.
Wij erkennen de diversiteit in de samenleving en zoeken van daaruit naar maatregelen op maat. Inburgering is een verhaal van rechten en plichten. De kennis van het Nederlands is essentieel.
15. Efficiënte en neutrale overheid

Administratieve vereenvoudiging is belangrijk. De berg paperassen moet kleiner. Wie vragen heeft, moet zoveel mogelijk bij één loket terechtkunnen.
Wanneer de administratie via het internet gebeurt, bespaart dat gezinnen, bedrijven én de overheid veel extra werk. Deze digitalisering moet wel verder gaan dan enkel het online aanbieden van overheidsdiensten. Het betekent ook het herdenken van de achterliggende processen. Wat voor zin heeft het immers om via het internet een aanvraag in te dienen als die nadien in tienvoud wordt afgeprint en verspreid binnen de overheid?
De neutraliteit en onpartijdigheid van de overheid is een fundamenteel onderdeel van onze democratische rechtsstaat. Die neutraliteit en onpartijdigheid vertrekt vanuit deontologie en kwaliteitsbeheer, maar wordt tegelijk zichtbaar gemaakt door een neutrale kledingstijl.
Precies daarom stelt N-VA Oudenaarde voor:
- Onderzoeken van de mogelijkheden tot meer samenwerking en zelfs fusie met buurgemeenten.
- Verdere digitalisering van de werking: zowel diensten als bestuursorganen zoals de gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen.
- Opzichtige symbolen aan het loket kunnen niet.
- De mogelijkheden onderzoeken om Artificiële Intelligentie te integreren in de organisatie.
- Uitbouwen van een centraal depot voor de stedelijke diensten (MOU, OCMW, archief…).
We onderzoeken de mogelijkheid tot meer samenwerking en zelfs fusie met buurgemeenten. Daarnaast hechten we ook belang aan een neutrale overheid: opzichtige symbolen aan het loket kunnen niet.